خبرها و رویدادهای سینمایی ایران و جهان

معارفه مدیر جدید فارابی در غیاب رییس سازمان سینمایی

آئین قدردانی از سیدمهدی جوادی و معارفه مجید زین‌العابدین مدیران عامل پیشین و جدید بنیاد سینمایی فارابی در حالی برگزار شد که محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی بنا بر روال مرسوم در مراسم حضور نداشت و گفت شد که وی در بیمارستان است.

مراسم تودیع سیدمهدی جوادی و معارفه مجید زین‌العابدین مدیران عامل اسبق و جدید بنیاد سینمایی فارابی صبح چهارشنبه ۲۱ تیر در سالن عباس کیارستمی این بنیاد برگزار شد. در این مراسم، دو معاون وزیر ارشاد و جمعی از سینماگران حضور داشتند. در عین حال، محمد خزاعی به عنوان اصلی‌ترین مسئول مرتبط با بنیاد سینمایی فارابی که حکم زین‌العابدین را نیز امضا و ابلاغ کرده است حضور نداشت که قائم مقام وزیر ارشاد دلیل این موضوع را مشکل فشار خون و حضور خزاعی در بیمارستان عنوان کرد.

 

توصیف‌های مدیرعامل سابق از خزاعی و فارابی

 در ابتدای این مراسم، سیدمهدی جوادی با بیان اینکه به‌نظرم هر گوشه از فارابی مملو از فعالیت‌هاست، گفت: در قریب به دو سال اخیر عملکرد فارابی مثل خورشید ظهرگاهی مردادماه عیان است؛ آنکه می‌بیند روشنایی‌اش را درک می‌کند و آنکه نمی‌بیند گرمایش را حس می‌کند.

او با یادآوری اینکه در سال گذشته تعداد ۱۱ فیلم از سوی فارابی تولید شد، افزود: وقتی فارابی را تحویل گرفتیم با خزانه خالی مواجه بودیم، اما با سعی و تلاش، موفق شدیم تا در طول مدت هشت ماه در سال سخت سینما این عملکرد را از خود بجا بگذاریم؛ ما با کنترل مولفه‌هایی مثل قیمت‌ها و … اجازه ندادیم هیچ فیلمی با بودجه بیش از ۲۰ میلیارد تولید شود.

جوادی ادامه داد: تعداد ۱۱۹ شاخص تولید محتوا با پلتفرم «دیدار» در فارابی کنترل شد و به جرات می‌توان گفت در هیچ فیلم فارابی نکته ناسالمی که ناقض اخلاق و خانواده باشد را ندیدیم که این مدل «دیدار» ماحصل زحمت سال‌ها تلاش پژوهشگران بوده و از مواردی است که به یادگار می‌تواند در سینمای ایران بماند.

مدیرعامل پیشین فارابی اظهار کرد: اگر از ما بپرسند چرا «هوک» یا «کاپیتان» را تولید کرده‌اید، جواب داریم. در این دوره سیاست تهران‌زدایی داشتیم تا زیبایی‌های ایران را به تصویر بکشیم. طبعا این اتفاقات تبعاتی هم دارد، مثلا فیلمسازی که در منطقه‌ای محروم فیلم می‌سازد نسبت به کارگردان باسابقه در تهران قطعا نتیجه کارش متفاوت خواهد بود، اما در نظر داشته باشید که کار بنیاد فارابی حمایت از همین فیلمسازان است. وظیفه ما بود تا با «کاپیتان» امید را ترویج کنیم یا «سینما متروپل» را ساختیم که در سالی سخت بگوییم وقتی پای منافع ملی در میان است، سینما را می‌دهیم تا آبادان را حفظ کنیم.

او در ادامه سخنان خود اشاره‌ای هم به روند خوانش فیلمنامه‌ها در فارابی داشت و در این‌باره گفت: اتوماسیونی کردن روند خوانش فیلمنامه‌ها اتفاقی بود که باید رقم می‌خورد، همچنین اقدامات دیگری از کلینیک فیلمنامه تا باشگاه فیلم‌اولی‌ها را سپری کردیم؛ باشگاه فیلم‌اولی‌ها به عنوان مجرای استعدادیابی افراد تازه‌نقس در سینما راه‌اندازی و ۸۷ کارگردان طی آن به سینمای ایران معرفی شدند. همچنین امید می‌رود تا باشگاه بازیگران فیلم‌اولی بعد از این بورسیه فارابی در پروژه‌ها باشند. نهضت تولید فیلمنامه نیز خزانه کارآمدی است که خوراکی غنی در فارابی برای سینما ایجاد کرده است.

جوادی در ادامه این مراسم، یادآور شد: همچنین بدخواهی و ایجاد تحریم در سینما که تلاش می‌شد تا سینمای ایران را از عرصه بین‌الملل حذف کند، با برگزاری ۱۷ هفته فیلم ایران در دیگر کشورها و پنج هفته فیلم کشورهای دیگر در ایران خنثی شد تا حفظ نشاط اجتماعی سینما و همه این اتفاقات در سالی رخ دهد که پشت درهای سی تیر تلاش‌هایی برای خاموش کردن چراغ سینما می‌شد.

او اشاره‌ای نیز به مولفه‌هایی داشت که فارابی به‌واسطه آن‌ها توانست چراغ سینما را روشن نگه دارد و درباره آن‌ها گفت: به لطف پروردگار، سینماگران شریف کشورمان، همکاران غریب و مظلوم ما در فارابی و همچنین دولت و وزیر محترم ارشاد این کمک را به فارابی دادند تا این سال سخت و پرتنش را با تولیدات کمی و کیفی خوبی پشت سر بگذاریم. محمد خزاعی عزیز که همین فشار کاری او را امروز روانه بیمارستان کرده، از سلامتی خود برای سینما مایه گذاشته و پدرانه نسبت به تک‌تک اهالی سینما عرق و غیرت داشته است.

مدیرعامل پیشین فارابی با تاکید بر اینکه سینمای ایران بیش از تغییر به تحول نیاز دارد، اذعان کرد: سینمای امروز ایران با نفس مصنوعی به حیات خود ادامه می‌دهد، باید از سینما جشنواره‌زدایی کرد تا تبدیل به صنعتی پررونق شود. سینمایی که بحران‌ها آن را مدیریت و جشنواره‌ها خط و مشی آن را تعیین کنند، سینمایی قوی و استراتژیک برای نظام نخواهد بود.

جوادی هر مسئولیتی را امانتی در دست دیگری خواند و با بیان اینکه آقای زین‌العابدین شخصیت سلیم و کارآمدی دارند، افزود: مطمئن هستیم دوران جدید فارابی دوران راهبردی‌تر و پر دستاوردتری خواهد بود.

او در پایان سخنان خود با تقدیر و تشکر از همکارانش در بنیاد سینمایی فارابی، اهالی رسانه و منتقدان تاکید کرد: هیچ اتفاقی در سینما رقم نمی‌خورد مگر با اتکا به همین اهالی سینما. امیدوارم فارابی به عنوان یک نهاد ملی و مستقل تحت فشارهای سهم خواهان و… از مسیر اصلی خود در خدمت به نظام دور نشود.

 

زین‌العابدین: فارابی در دوران برانگیختگی و بلوغ است

در ادامه این مراسم، مجید زین‌العابدین مدیرعامل جدید بنیاد سینمایی فارابی نیز با بیان اینکه دکتر جوادی خیلی جامع و موثق درباره فعالیت‌های خود توضیحاتی مطرح کردند، گفت: ابتدا از دکتر اسماعیلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر می‌کنم که در این دو سال فراتر از انتظار به سینما خدمت کردند و دغدغه پیشرفت و تعالی سینما را داشتند. ما شاهد بودیم که برای تعالی سینما، جلساتی را از پنج صبح تا 11 شب برگزار می‌کردند. همچنین از مساعی و زحمات ایشان تشکر می‌کنم و اعتمادی که بابت سپردن این مسئولیت به بنده داشتند. تشکر بعدی از هیات امنای فارابی است که توفیق خدمتگذاری در فارابی را به بنده محول کردند. از دکتر خزاعی نیز تشکر می‌کنم که به عنوان سینماگری که حوزه تولید را می‌شناسند ‌و ارتباط خوبی با هنرمندان دارند، به خوبی سینما را مدیریت می‌کنند. ایشان توانسته‌اند در این سال‌های سخت سکان سینما را به خوبی هدایت کنند. همچنین جا دارد قدردانی هم از همکاران بنیاد سینمایی فارابی داشته باشم.

او با بیان اینکه سینما علوم انسانی، فنی، تجربی و هنری را یکجا با خود دارد و جامع‌الاطراف است، گفت: به تعبیر رهبر معظم انقلاب پیشرفت کشور در دست سینماست و مقولاتی چون هنر دینی از رهگذر این بینش شکل می‌گیرد. سینما در دولت سیزدهم با این نگرش پیش می‌رود که باید در خدمت مردم و انقلاب اسلامی باشد. وزیر محترم نیز چنین نگرشی را انتظار دارند و در سینما پیگیری می‌کنند. رعایت کیفیت و استانداردهای محتوایی، ارائه تولیدات کیفی، پرهیز از نگاه کمی گرایانه، توسعه فعالیت‌های بین‌المللی، تقویت اقتصاد سینما زیر پرچم پرافتخار جمهوری اسلامی ایران از رویکردهای سینمای ایران در دوره جدید است. در سینمای ایران سینماگران همت والایی برای پیشرفت این هنر دارند و سازمان سینمایی در دوره جدید این همت را متبلور می‌داند.

مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی در ادامه اظهار کرد: فارابی از سال ۶۲ تاکنون در مسیر ۴۰ ساله فعالیت خود امروز به دوران برانگیختگی و بلوغ رسیده و از حیث کارنامه و پشتوانه از اتقان و شخصیت بالایی برای کمک به تعالی سینمای ایران برخوردار است. برنامه راهبردی که در این دوره برای بنیاد از سوی سازمان سینمایی و دکتر خزاعی ابلاغ شده، مهم‌ترین اسناد بالادستی برای کمک به تعالی سینمای ایران است تا انشالله با مشورت سینماگران و کمک همکاران بتوانیم گام اضافه‌ای بر این ۴۰ سال فعالیت فارابی برداریم و با آثار کیفی و ماندگار در شان سینمای ایران باعث ارتقای سلیقه مردم شویم.

او با اشاره به برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان در مهر ماه گفت: اولین اتصال من به سینمای کودک و جشنواره‌های سینمایی مهر ۱۳۷۹ در جشنواره پانزدهم کودک و نوجوان در اصفهان بود. در آن سال هیاهو و شور و نشاط جشنواره را شاهد بودیم و باید از این ظرفیت استفاده حداکثری کنیم. بیش از فکر کردن به گیشه سینما باید به سینمایی فاخرتر فکر کنیم.

مجید زین‌العابدین در پایان سخنان خود با تشکر از سیدمهدی جوادی گفت: تشکر پایانی من از دکتر جوادی است که همکار سابق ما در تلویزیون و از دوستان ما در سینما هستند، شخصی که زحمات زیادی برای فارابی کشیدند، بنابراین متواضعانه از همه خدمات ایشان در دو سال گذشته تشکر می‌کنم.

 

هاشمی: از جوادی در مسئولیت مهم دیگری استفاده می‌کنیم

در ادامه سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر، معاون حقوقی، مجلس و استان‌های وزارت ارشاد عنوان کرد: خدا را شکر حال عمومی آقای خزاعی بهتر است. بنیاد سینمایی فارابی خانه امید سینمای ایران و موتور محرکه آن است. گرم و پر رونق بودن آن اثر مثبتی بر کلیت سینمای ایران دارد و شاید نهادی به اهمیت آن در سینمای ایران نداشته باشیم.

او در ادامه سخنان خود با بیان اینکه دکتر جوادی حدود دو سال با همت و سلیقه تولیدات سینمایی و برگزاری رویدادهای مختلف در فارابی را اداره کردند و در وزارت ارشاد قدردان ایشان هستیم، افزود: ایشان مثل فرمانده‌ای در دوران سخت جنگ به داد سینما رسید و چنین نقشی را ایفا کرد و این‌دست جابه‌جایی‌ها هرگز به معنای ضعف نیست بلکه برای تغییر و توقع فزاینده برای رسیدن به قله‌های بالاتر است، بنابراین با افتخار از ظرفیت دکتر جوادی در وزارت فرهنگ ‌و ارشاد اسلامی در مسئولیت مهم دیگری استفاده خواهیم کرد.

هاشمی در پایان با بیان اینکه امروز مفتخر هستیم تا مجید زین‌العابدین را به عنوان چهره‌ای با اخلاق و توانمند در جبهه رسانه‌ای و فرهنگی انقلاب در سکان مدیرعاملی فارابی معرفی ‌کنیم، ادامه داد: امیدواریم در دوره مدیریت ایشان خانه امید سینمای ایران یعنی فارابی در حوزه تولیدات و رویدادهای مختلف بر مدار همیشگی‌اش بچرخد و هم در فرم و هم در محتوا قله‌های رفیعی را فتح کند. با همکاری خانواده سینمای ایران تمام قد حمایت‌های بیش از پیشی برای تحقق این اهداف خواهیم داشت.

بر اساس اعلام سازمان سینمایی، سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر و معاون حقوقی مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سعید محمد مشاور رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و عضو هیات امنای بنیاد سینمایی فارابی، مرضیه برومند مدیرعامل خانه سینما، جواد رمضان نژاد رئیس مرکز بسیج سازمان صداوسیما، محمدحسین هادیان رئیس مرکز حراست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حبیب ایل‌بیگی معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، اصغر فارسی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی، قادر آشنا معاون توسعه فناوری ومطالعات سینمایی، یزدان عشیری مشاور رئیس سازمان و مدیرکل روابط عمومی، علیرضا اسماعیلی دستیار و مدیرکل حوزه ریاست سازمان سینمایی،، محمدرضا سوقندی مدیرعملکرد و امور استانهای سازمان سینمایی، غلامرضا نجاتی مدیر حراست سازمان سینمایی، محمد حمیدی مقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، هاشم میرزاخانی مدیر عامل موسسه سینما شهر، علی آشتیانی‌پور، سیدحامد حسینی، ابراهیم اصغری، حمید زرگرنژاد، محمد حمزه‎ای، عباس جهانبخش، صابر امامی، رضا نجاتی، محمود بابایی و مدیران بنیاد سینمایی فارابی از جمله مدیران و سینماگران حاضر در این مراسم بودند.