مریم بحرالعلومی، کارگردان فیلم «شهربانو» بهبهانه برگزاری نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا به تشریح ویژگیهای فیلمسازی توسط زنان پرداخت و با بیان اینکه «نباید در خلق آثار هنری جنسیت افراد را مد نظر قرار داد» گفت: البته فیلمسازان زن در آثار به جزئیات، روابط و شخصیتها که بنیان فیلمنامه در آثار نمایشی را شامل میشود، توجه بیشتری دارند. همچنین بهخاطر عواطفی که زنان دارند سینمای زنان بهلحاظ حسی شاید همذاتپندارانهتر و احساسبرانگیزانهتر از سینمای مردانه باشد.
او درباره نگاهی که در سینما دنبال کرده است، افزود: من سینمای اجتماعی زنان را باتوجه به علاقه و دغدغههای شخصی دنبال کردهام و به معضلات اجتماعی که گریبانگیر زنان و خانوادهها هست، واکنش بیشتری داشتهام و فیلمهایی هم که کارگردانی کردهام عمدتا پیرامون همین موضوعات بوده و میتوان گفت درباره چالشهایی بوده که زنان با آنها دست و پنجه نرم میکنند.
بحرالعلومی درباره ادامه مسیر فیلمسازی خود بیان کرد: طبیعتا چون شخصا دغدغهمند پرداختن به مسائل زنان هستم علاقه دارم ادامه مسیر فیلمسازیام را در همین فضا سپری کنم تا بهنوعی ادای دین به زنانی سرزمینم کرده باشم که در روزگار گذشته، حال و آینده باوجود معضلات و مشکلات اجتماعی و چالشها اما در خانوادهها زیستی قدرتمند دارند و به پیش میروند.
این فیلمساز شناخت زنان از جنس خودشان را نسبت به فیلمسازان مرد کاملتر دانست و با بیان اینکه علم روانشناسی و جامعهشناسی تاییدکننده این نظریه است، گفت: طبیعی است که زیست زنانه از نگاه یک فیلمساز زن خیلی موشکافانهتر و واقعیتر بهتصویر کشیده میشود؛ البته که این موضوع هیچ ارتباطی با نگاه فمینیستی ندارد هرچند در موارد بسیاری فیلمسازان مرد در پرداختن به مسائل زنان موفق عمل کردهاند.
او تاکید کرد: بهنظر میرسد سینمای زنانه میتواند در پرداخت به فیلمهایی که زنان و خانواده محور آن هستند، موفقتر عمل کند. «شهربانو» فیلم دوم من است که ابتدای سال ۱۳۹۹ بهتولید رسید و در جشنوارههای بینالمللی متعددی حضور داشته و جوایز زیادی هم دریافت کرده است. در جشنواره بینالمللی فیلم فجر و جشنواره فیلم شهر نیز حضور داشت. این فیلم به نظرم در حوزه اجتماعی موفق بوده و خودم آن را دوست دارم. با شخصیت شهربانو بهعنوان یک مادر مدتهای طولانی زندگی کردم و از پرداخت شخصیت تا برای بهروی پرده رفتن آن مرارتهای بسیاری کشیدم.
بحرالعلومی درباره فضایی که در جشنواره بینالمللی حوا برای دیده شدن فیلمش فراهم شده است، گفت: نمایش این فیلم در جشنواره برایم جای خوشحالی دارد چراکه «شهربانو» به یکی از مهمترین معضلات زنانه و مادرانه میپردازد و حضور آن در جشنوارهای که مشخصا درباره زن و خانواده است میتواند یک اتفاق خوب باشد تا بیشتر درباره این معضل گفته شود.
کارگردان «شهربانو» ادامه داد: اینکه یک جشنواره به طور مشخص با موضوع و محوریت زن و خانواده و با نگاه ویژه به فیلمسازان زن شروع به کار کرده، برای من جالب است چرا که تعداد فیلمسازان زن ما زیاد نیست اما همین افراد قطعا دلگرم خواهند شد تا ما بتوانیم آثار این حوزه را به نوعی از داخل کشورمان در رقابت و در معرض توجه قرار دهیم.
او اکران آثار جشنواره در سطح استانها را یک اتفاق قابل توجه برای سینمای ایران دانست و ادامه داد: این مسئله مخصوصا برای شهربانو که در اکران آنلاین بوده و به دلیل کرونا فرصت اکران در سینما را نداشت، یک اتفاق خوب خواهد بود تا مردم در استانهای دیگر هم بتوانند پای این فیلم بنشینند. امیدوارم جشنواره حوا استمرار داشته باشد و آثار چالشبرانگیز و دغدغهمند درباره زنان را میزبانی کند.
بحرالعلومی تاکنون فیلمهای «پاسیو»، «شهربانو» و «قطع فوری» را کارگردانی کرده است. در «شهربانو» فرشته صدرعرفایی، بهناز جعفری، گلاره عباسی، یوسف تیموری، بهرنگ علوی، سامان صفاری و مهلقا باقری بازی کردهاند.